Wat is Facebook Link Image en Open Graph

06-04-2022

Als je een pagina van je website wilt publiceren en delen met de online buitenwereld dan heb je invloed op een aantal elementen die de bezoeker te zien krijgt. Heb je je wel eens afgevraagd waar Facebook de afbeelding van jouw gedeelde pagina vandaan haalt (Facebook Link Image) en hoe je die kan veranderen? In deze blog wordt je meegenomen in het Open Graph formaat van Facebook en andere sociale media.

Wat is Open Graph?

Zodra je een link deelt op bijvoorbeeld Facebook of Twitter komt er een ‘beschrijving’ en een afbeelding in beeld. Deze rijke informatie komt uit de Open Graphs van de pagina die je deelt, de zogenoemde meta tags. Dit zijn o.a. de og:title, og:type, og:image en og:url. Open Graph is ooit bedacht door Facebook voor een betere integratie van je website op social media.

Testen van Open Graph

Je zult vast al eens een pagina gedeeld hebben op Facebook waarbij je afvroeg wat er nu precies in beeld zou komen. Of misschien heb je al eens de Facebook Link Image aangepast maar werd de oude afbeelding op Facebook weergegeven. Je kunt dit vooraf testen met de Facebook Developer Tool Open Graph Debugger. Als je de link volgt kom je op een pagina uit waar je de URL van je pagina kunt invullen om te testen. Na een aantal seconden krijg je alle Open Graph meta tags in beeld en kan je beoordelen of het voor jou klopt.

Niet iedere website heeft zomaar Open Graph geïnstalleerd. Is je website gebouwd door CCMP dan vind je deze metatags terug op het social media gedeelte van je pagina. Je kunt hier voor iedere pagina afzonderlijk deze informatie aanpassen. Als deze meta tags leeg zijn dan worden ze standaard van de homepage overgenomen.

Zoals je waarschijnlijk wel wel weet zijn er voor het plaatsen van afbeeldingen op sociale media verschillende afmetingen aanwezig. Deze afmetingen willen nog wel eens wijzigen maar je kunt hierover veel informatie vinden. Kijk maar eens op bijvoorbeeld Statusbrew voor het overzicht van 2022. De Facebook Link Image heeft de afmeting van 1200 x 630 px. Past jouw afbeelding niet in dit formaat maar ga je het wel posten dan heb je geen invloed op welk gedeelte wordt weergegeven en kan je ‘afgeknipte’ afbeeldingen krijgen.

Hoe maak ik de juiste afmeting?

Om de juiste afmetingen van je afbeelding te maken heb je een grafische programma nodig. Dit kan bijvoorbeeld in Photoshop of Affinity. Heb je die niet dan zijn er veel gratis online mogelijkheden zoals Squoosh of BeFunky. In de video gebruik ik BeFunky.

Betere vindbaarheid met Open Graph

Als je een bericht deelt wil je zelf graag bepalen hoe er over jouw pagina gecommuniceerd wordt. Met het invullen van de Open Graph meta tags heb je hier dus invloed op. Het zijn eigenlijk digitale visitekaartjes die je uitdeelt op sociale media. Hoe mooier ze zijn des te effectiever is het effect van het delen van je pagina.

Naast het visitekaartje wordt er ook veel gezocht binnen Facebook. Hoe beter jouw gedeelde pagina is voorzien van de juiste meta tags hoe eerder je gevonden wordt binnen Facebook.

Ondersteuning bij je Online Marketing?

Het aanpassen van je Facebook Link Image en het invullen van je meta tags is onderdeel van Online Marketing. Heb je hulp of ondersteuning nodig bij Online Marketing van je bedrijf of wil je weten welke onderdelen je kunt verbeteren om beter vindbaar ter zijn neem dan contact op.

Lees meer over webdevelopment