Het maken van een bericht of post in Wordpress

22-04-2022

In deze handleiding maak je kennis met het plaatsen van een bericht of post op je website. In de video-handleiding wordt je stap voor stap meegenomen in de verschillende opties die er zijn. Door het regelmatig plaatsen van een bericht of post wordt je website vaker geïndexeerd door Google. Lees meer over het plaatsen van waardevolle content in de blog ‘Hoe trek je meer bezoekers naar je website‘.

De titel en samenvatting van een bericht

De titel is belangrijk voor je vindbaarheid. Zorg ervoor dat je een duidelijke titel maakt die begrijpelijk is voor je bezoeker en waar je minimaal één van je keywords hebt staan waarop je graag gevonden wilt worden. In de video is er gekozen voor ‘Je kunt mooi fietsen in de Schammer’, hierin zitten de keywords ‘fietsen’ en ‘Schammer’ in verwerkt. De titel wordt als een zogenoemde H1 weergegeven op de website en is hiermee de belangrijkste ‘heading’ op je pagina. Meer informatie over het gebruik van een goede H1 vind je op deze pagina van Ahref.

De samenvatting, ook excerpt genoemd, is een korte inleiding van je bericht. Meestal wordt deze samenvatting op een bovenliggende pagina getoond zodat de bezoeker in een notendop weet welke informatie hij gaat krijgen. Daarnaast wordt de samenvatting ook vaak gebruikt voor SERP. Dit staat voor Search Engine Results Page en dit is de tekst die een zoekmachine weergeeft in zijn zoekresultaten. Heb je een aparte SEO tool als RankMath dan heb je de mogelijkheid om deze SERP helemaal zelf te bepalen.

De Gutenberg content editor

De tekst die je wilt weergeven bij een bericht kan je invoeren in de zgn Gutenberg Editor. Deze editor is geïntroduceerd in Wordpress 5 en maakt het onervaren gebruikers mogelijk om snel en eenvoudig tekst te schrijven. Er zijn een aantal ‘blokken’ die je kunt toevoegen en die worden met iedere update van Wordpress uitgebreider. Het nadeel van Gutenberg Editor is dat je als gebruiker totaal geen ervaring hoeft te hebben met HTML. Hierdoor weet je ook niet meer wat er precies gebeurt en kan het zijn dat je pagina onjuist wordt weergegeven. Controleer dus altijd de werking van je bericht of post op je desktop en op een smartphone.

Knippen en plakken vanuit Word is uit den boze: je krijgt op de achtergrond allemaal codes meegestuurd die de uiteindelijk werking van de pagina nadeling beïnvloeden. Word of Pages is geen website. HTML is geen tekstverwerker. Zorg er dus voor je altijd knipt en plakt zonder opmaak. Op Apple is dit cmd-alt-shift-v.

Categorie en publicatiedatum

Je berichten of posts kunnen worden gecategoriseerd. Deze categorieën worden ook wel taxonomie genoemd. Je kunt bijvoorbeeld een bericht de categorie ‘nieuws’ meegeven, of ‘blog’. Welke categorieën worden weergegeven hangt erg af van de bouw van de website of het template dat je gebruikt. Het is ook mogelijk om een bericht of post aan meerdere categorieën te koppelen.

De publicatiedatum is de datum waarop het bericht is gepubliceerd. Je kan deze datum aanpassen en bijvoorbeeld een bericht ‘in de toekomst’ schrijven. Hierdoor wordt het bericht pas weergegeven vanaf de dag waarop je de publicatiedatum hebt staan. Ook dit is weer afhankelijk van de website of template die je gebruikt.

Een afbeelding bij het bericht

De ‘uitgelichte afbeelding’ of featured image is de afbeelding die je koppelt aan het bericht. Deze afbeelding wordt weergegeven in korte overzichten of op de pagina zelf. Daarnaast kan de afbeelding ook wel gebruikt worden als Facebook Link Image, volg hiervoor de link naar deze post. Het is erg belangrijk dat je weet hoe je een afbeelding of foto moet uploaden. De afmetingen zijn van cruciaal belang voor de snelheid van je website. Een goede maatstaaf is 1440 x 810 px met een bestandsgrootte van 100 tot 150kb. Bekijk de video over het aanpassen van je afbeelding in Squoosh voor meer informatie.