Squoosh is een online service die is ontwikkeld door medewerkers van Google en die je heel eenvoudige afbeeldingen laat optimaliseren. Je kunt met het programma een aantal basishandelingen eenvoudig in je browser uitvoeren zonder hiervoor een programma te installeren. Het is bovendien gratis!
Alternatief voor Photoshop
Heb je geen programma’s als Adobe Photoshop of Affinity Photo dan is Squoosh een super goed alternatief. Sterker nog, ik gebruik het programma zelf ook vaak om snel de beste kwaliteit uit de foto te halen terwijl deze lekker snel laadt. De ‘zwaarte’ van de foto is een heel groot probleem voor SEO.
Hoe werkt Squoosh?
Nadat je de Squoosh.app geopend hebt krijg je een simpel ‘roze’ blob in beeld waarin je foto kunt slepen of de foto van je schijf kunt openen. Je ziet nu de foto in het midden. Links onderin (in het blauw) die de originele afmetingen, rechts (in het roze) zie je de afmetingen nadat je gekozen hebt voor een bewerking. Door de pijl in het midden van de foto naar links of rechts te schuiven zie je het origineel (links) en de bewerkte kant (rechts). Je kunt dus direct bekijken of de afbeelding voor jou voldoende kwaliteit blijft behouden.
Het aanpassen van hoogte en breedte
De eerste stap is de keuze in de hoogte en breedte van de afbeelding. Bewerk je de afbeelding voor je website kies dan maximaal 1440 breed. Is de foto voor je Instagram of Facebook post dan maakt dit wat minder uit aangezien de sociale media zelf de foto’s ook aanpassen. Wees je wel bewust van de verschillende afmetingen die er zijn voor Facebook post, Facebook Stories, Facebook Link Image (……), LinkedIn en noem maar op. Voor een compleet overzicht van de afmetingen bekijk je….
Het comprimeren van je afbeelding
Nadat je de lengte of breedte van de foto hebt aangepast volgt stap 2: het comprimeren van de afbeelding. Hiervoor zijn verschillende methodes beschikbaar. Als je een foto comprimeert kies dan altijd voor JPEG. JPEG is de standaard voor foto’s in je browser. Kies voor een foto nooit voor PNG! Je kunt ook kiezen voor WEBP, een nieuwe standaard die JPEG in de toekost gaat vervangen. Helaas ondersteunt niet iedere ‘browser’ of ‘webserver’ dit formaat dus weet wat je doet.
Nadat je de afbeelding bewerkt hebt en het is naar je zin dan kan je met één druk op de knop de foto downloaden. Zorg ervoor dat je voor je website de foto tussen de 150kB en 175kB houdt. Kleiner is sneller maar controleer altijd de kwaliteit. Ga niet met je neus op het scherm zitten om te kijken of je ‘pixels’ ziet. De meeste mensen zitten op een afstand en scrollen vaak snel door een pagina heen. Is de foto bedoeld om echt je product optimaal te laten zien dan moet je hiervoor andere keuzes maken.
Uitsnede maken
Het maken van een uitsnede is lastig met Squoosh. Hiervoor heb je andere mogelijkheden zoals PixlR, BeFunky of Canva.